Šta je CMS ?

CMS (Content Managment System) je rešenje novijih generacija.

Pre toga, devetesetih godina skoro svi sajtovi bili su programirani u programskom jeziku HTML-u, koji nije imao ovakve mogućosti vlastitog uređenja i dopunjavanja sajta. Od kada se prešlo na savremene programske jezike poput  PHP-a, krenulo se i sa razvijanjem mogućnosti oko dopunjavanja sajta od strane vlasnika. Sada, sa CMS-om sve to je postalo krajnje jednostavno i funkcionalno. Kao i kod ostalih internet aplikacija tako i kod CMS postoji više različitih sistema u ponudi, npr. Joomla, Textpattern, Drupal, Expression Engine…

U zavisnosti od Vaših potreba za uređivanjem sajta, odabraće se i odgovarajući CMS sistem. Ono što bi trebale da budu ključne karakteristike kvalitetnih CMS sistema jesu: funkcionalnost i lakoća upravljanja sadržajem, logično uređenje, prilagođavanje drugačijim svrhama, preglednost strukutre podataka…

U principu, poenta svakog CMS sistema je da omogući vlasnicima sajta udobno i jednostavno dalje ažuriranje, snalaženje bez dublje dalje obuke ili učenja osnova programiranja.

Obzirom da je današnji način života izuzetno brz, i da se promene na svakom polju skoro svakodnevno dešavaju programeri su osetili potrebu da izgrade jedan ovakav sistem i olakšaju kako sebi tako i vlasnicima sajtova. Zamislite samo – pre CMS-a, za svaku željenu objavu ili izmenu sadržaja sajta morao se kontaktirati programer. Sada više ne mora.

I dalje mislite da Vam CMS nije potreban?

cms sistem

Sajt se može uređivati sa bilo koje lokacije gde postoji pristup internetu. Ovaj sistem olakšava optimizaciju sajta, daje mogućnost unošenja ključnih reči, meta tagova, opisa i sl. Joomla, Drupal i WordPress su najpoznatiji CMS-ovi, ali je moguće napraviti i jedinstven CMS samo za vaš sajt, što je znatno skuplja investicija.

Za ozbiljno prisustvo na internetu CMS je neophodan i veoma koristan, jer možete sami da menjate sadržaj i uređujete svoj sajt bez posebnog tehničkog predznanja. Dakle, CMS je koristan za vlasnike sajtova koji često menjaju i uređuju sadržaj svog sajta, pošto to mogu da rade sami bez pomoći stručnjaka.

CMS web sajt  je idealan ako imate potrebu da često menjate informacije i ako u planu imate konstantno širenje i unapređivanje sajta. Imate mogućnost da sami menjate i unosite podatke na svoj sajt, za razliku od statičnog web sajta gde to nije moguće na tako jednostavan način. Postoji mogućnost da se dodaju složene funkcije kao što su web shop, forum, oglasi, baze podataka itd.

Potrebna vam je izrada WordPress WEB Sajta po povoljnoj ceni?
Pogledajte naš paket STANDARDNI SAJT