Sve što treba da znate o SSL sertifikatu

Internet bezbednost postaje sve važnija kako digitalna tehnologija napreduje. Jedan od ključnih alata za osiguranje poverljivosti i integriteta podataka na mreži je SSL sertifikat. Takođe obezbeđuju i SEO benefite, jer pretraživači favorizuju sigurne web stranice. Zbog toga je važno da ga svaka web stranica ima.

 Šta je SSL sertifikat? 

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikat je digitalni dokument koji autentifikuje identitet web stranice i omogućava sigurnu, enkriptovanu vezu između web servera i pregledača korisnika. SSL tehnologija je nasleđena od TLS-a (Transport Layer Security), modernijeg protokola, ali naziv “SSL” se i dalje često koristi u svakodnevnom govoru.

 Zašto je SSL sertifikat važan? 

Bezbednost podataka

SSL sertifikat enkriptuje podatke koji se prenose između korisnika i servera, čime ih štiti od presretanja i krađe.

Poverenje korisnika

Kada korisnici vide da vaša web stranica koristi SSL (označeno ikonom zatvorenog katanca ili “https://” u URL-u), osećaju se sigurnije i skloniji su da veruju vašoj stranici.

SEO prednost

Pretraživači kao što je Google favorizuju web stranice koje koriste SSL, što može poboljšati vašu poziciju u rezultatima pretrage.

Skladnost sa standardima

Mnoge regulative i standardi za zaštitu podataka zahtevaju upotrebu SSL-a, naročito kada se radi o web prodavnicama ili stranicama koje prikupljaju osetljive informacije.

 Uticaj SSL sertifikata na Google rangiranje 

SSL sertifikat ima značajan uticaj na rangiranje web stranice u Google pretrazi. Google je uveo HTTPS kao faktor rangiranja još 2014. godine, dajući prednost sigurnim web stranicama u odnosu na neosigurane. Web stranice koje koriste SSL sertifikat imaju tendenciju da se bolje pozicioniraju u rezultatima pretrage u poređenju sa onima koje to ne čine. To znači da implementacija SSL-a može poboljšati vidljivost vaše web stranice i privući veći broj posetilaca preko organske pretrage. Takođe, Google Chrome, jedan od najpopularnijih web pregledača, označava web stranice bez SSL sertifikata kao “nepouzdane”, što može odvratiti korisnike od posete takvim stranicama. Dakle, pored poboljšanja sigurnosti, SSL sertifikat može imati pozitivan uticaj na SEO performanse vaše web stranice, što je ključno za uspeh online prisustva.

 Kako dobiti SSL sertifikat? 

Neki hosting provajderi nude besplatne SSL sertifikate, dok drugi zahtevaju dodatnu naknadu. Pre nego što izaberete SSL sertifikat, trebalo bi da razmotrite potrebe i zahteve vaše web stranice. Pored toga, redovno ažuriranje SSL sertifikata je ključno za održavanje sigurnosti. To osigurava da vaša web stranica ostane zaštićena od potencijalnih napada.

Pouzdan hosting provajder u Srbiji koji nudi besplatan SSL sertifikat je  DreamWeb:Hosting . Uz hosting kod njih dobijate osnovni SSL sertifikat za ceo period zakupa hostinga.

Potrebna vam je izrada profesionalnog WEB Sajta po povoljnoj ceni?
Pogledajte naš paket STANDARDNI SAJT